Hij verslikte zich zowat in, ik veronderstel, zijn koffie. Maar hij was aan te telefoon dus dat kon ik niet zien. Eh, ja. Ik begeleid mensen op op pad te gaan met hun loopbaan en dat doe ik bij voorkeur wandelend, een wandelend loopbaanadviseur dus. Ook wel wandelcoach genoemd. En dat is prachtig om te doen meer het werkt en dus worden ook klanten er heel blij van.
Maar hoe kom ik daar bij, wandelend op pad met je loopbaan?
Ik merkte dat je als loopbaanadviseur “aan tafel” prachtige gesprekken met mensen kunt hebben over hun loopbaan en leven. Ik merkte echter dat ik dan soms zelf, en de klant vaak ook, toch op enig moment gaan staan en een beetje ijsberen om ons verhaal kracht bij te zetten. Om iets aan te wijze, te tekenen op een bord of te laten zien. Om even iets op een andere manier uit te leggen. Dat brengt een ander energie. Dat bracht me er op om wandelcoaching te gaan ontdekken!
Inspiratie in het groen
Ik merkte dat veel mensen zeiden dat ze altijd inspiratie en ontspanning vinden in de natuur. Dat ze graag buiten zijn, fietsend of wandelend. Dat is ook wetenschappelijk trouwens ook aangetoond: Mensen zijn graag in het groen, kijken er graag op uit en voelen zich beter als ze in het groen zijn. En “groen” is grappig genoeg een ruim begrip. Groen kan ook zijn: een mooie poster of kunstwerk van een mooi landschap, een “groene” foto als achtergrond van je laptop of telefoon, groen in de ruimte waar je in werkt (planten of muren) en zelfs je kleding. Ik loop er zelf niet bij als een boswachter maar hou wel van groene kleding. Mogelijk komt dat door de kleur van mijn ogen, ook groen. Maar “echt” groen, in de (stadse) natuur, daar kan eigenlijk niks tegenop.
Wat doet wandelen voor je?
Ik miste “aan tafel” ook een ander aspect. Het fysieke. Er wordt weleens gesproken over, excusez le mot, een “vitale” loopbaan. Ik had daar een beeld bij, maar dat bleek niet helemaal te zijn waar het om ging. Het bleek niet of slechts zeer ten dele te gaan om de fysieke component terwijl ik het je “lekker voelen in je lijf” een belangrijke voorwaarde vind om je goed te voelen. En je goed voelen, betekent ook, makkelijker en lichter omgaan met dingen die zich in je hoofd afspelen. En dat gevoel wordt in hoge mate bevorderd door actief te zijn. Nu doen we dat wandelen beslist niet in een vierdaagse tempo, “de pa-ha-de-hen op de la-ha-ne-hen in”, dat is niet wat het is. We lopen rustig, nemen waar wat er om ons heen en in ons is.

Kun jij het voelen, ruiken, horen en zien?
De natuur inspireert; de uitzichten, de details en de grote lijnen. Het kunnen waarnemen van temperatuur van zon, lucht, wind en regen op onze huid en door onze adem, het voelen van de ondergrond waarop je loopt, het zien van de structuren in de natuur ervaren we als rustgevend, net als het horen van ruisende bladeren, water en wind. Al je zintuigen worden aangeraakt en geactiveerd in de natuur. En het gebruiken van je zintuigen maakt dat ervaringen een grotere impact op je hebben. Dat helpt om te bepalen waar jij letterlijk en figuurlijk staat en helpen om in beweging te komen, waarmee je een ander uitzicht creëert, een andere positie kunt innemen ten opzichte van jouw loopbaan en leven. En het helpt enorm bij het maken van keuzes. Keuzes die je weer verder helpen. Door letterlijk iets achter je te laten in het bos of ergens anders in de natuur helpt het om afstand te nemen en om (weer) vooruit te gaan. Dat alles maakt dat ik alweer een paar jaar geleden de stap maakte naar wandelcoachen. Ik zie daar zulke mooie dingen gebeuren dat ik dat graag doe.
Op pad met je loopbaan, binnen of buiten!
Inmiddels, ingegeven door corona bied ik een gemengd traject aan, waarin zowel wandelen als online met elkaar werken een plaats krijgt en waar ook weer mooie dingen uitkomen.
Met die klant hierboven is het nog niks geworden, maar hij is denk ik inmiddels wel van de schrik bekomen, dus wie weet…