“Kiezen is verliezen”; FOMO en JOMO!

Kiezen in je leven en loopbaan, hoe moet dat eigenlijk? Ik hoorde mijn coachee met wie ik wandelde “op pad met haar loopbaan” zeggen: kiezen is verliezen. Het was haar als kind met de paplepel ingegoten; deze overtuiging die ze vol overtuiging zoals dat gaat met overtuigingen, voor waar aannam. En hoewel ik er toen met haar over praatte en er (eerlijk gezegd ook wel een beetje) tegenin ging realiseer ik me óók dat het een waarheid als een koe is. Want als je in je leven, studie of loopbaan het één kiest kun je het andere niet meer doen. En dan verlies je dus ook. Twee wegen tegelijk bewandelen dat lukt weinigen. Niemand eigenlijk. Maar is dat dan erg?

keuzestress in je loopbaan?

FOMO

Veel mensen lijden deze tijd aan FOMO: “The fear of missing out”. Angst om te kiezen omdat je niks wilt missen. Want stel dat er nog iets leukers komt? Stel dat je voor een studie of baan kiest die toch niet leuk blijkt? Stel dat je iets kiest dat een beetje gewoontjes wordt gevonden? Ben je dan wel de moeite waard? En die vakantie op Bali (als het weer kan), die is toch echt veel leuker dan dat weekje Terschelling? (gaap, saai…) (ik ben gelukkig zelf echt heel saai!) En die baan voor een multinational klinkt toch veel stoerder dan een baan bij de overheid of een woningcorporatie? Vergelijken met anderen maakt al snel dat we ons eigen leven minder waarderen dan wat we denken bij een ander te zien. Met als norm: Een (bij voorkeur) druk en “interessant” leven om succesvol te zijn. Of te lijken.

JOMO!

Tegenover FOMO wordt ook weleens JOMO gezet: “The joy of missing out”. Het plezier van iets juist niet hoeven. In deze tijd komen veel mensen er ineens achter dat er eigenlijk best een hoop joy schuilt in de dingen die ze nu niet hoeven te doen. Dat maakt ook dat je je leven en werk tot nu toe eens bekijkt en je realiseert dat er een hoop dingen in zijn geslopen waarvan je je afvraagt waar ze ooit vandaan zijn gekomen. Zo hebben we allemaal veel “sociale verplichtingen”, alleen het woord al maakt alvast dat ík er niet zoveel zin meer in heb. En nu ervaren we misschien dat een aantal dingen zijn die je best kunt missen. Dat is alleen geen eigen keuze: In zoverre: een virus maakt dat er nu voor ons is gekozen. En we missen ook zeker dingen.

Ik mis mijn koor!

Zo mis ik het om even een koffietje op een terras te doen, lekker zitten, een beetje mensen kijken. Of wat ik ook heel tof vindt (maar overigens zelden doe meer toch ineens mis): uit ontbijten! Concerten, film (ook dat doe ik niet eens gek vaak) mis ik wel een beetje. Maar het meest van alles mis ik samen zingen, samen, met “mijn” koor, JazzN. Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe we dat deden, voor medio maart. Gewoon ergens binnen (!) in een groepje (!) zingen (!!)… De partijen vlogen me dan meestal “zomaar” als vanzelf naar binnen wat me met een midifile maar matig lukt. Dus ja, we missen dingen, maar van sommige dingen is het ook een zegen dat het even niet verplicht hoeft.

Geen keuze…?

In deze tijd hebben we even niet echt een keuze, al blijft er altijd iets te kiezen. Ook al denk je van niet. Je kunt ervoor kiezen om niet te kiezen en dat maakt dat wat je doet net zo goed een effect heeft op jouw leven en loopbaan.  Dan blijft alles zoals je het nu hebt, met alle voor- en nadelen. Ook kun je ervoor kiezen om te kijken wat je te kiezen hebt. Er is namelijk altijd een andere keuze. Soms moet je dan wel even wat zaken faciliteren, en dat betekent nog steeds: kiezen, om hetgeen je wilt makkelijker te maken.

Kiezen is winnen!

En verlies je dan als je kiest? Ja. Gelukkig wel. Je verliest bijvoorbeeld in je leven en loopbaan die veeleisende baan of baas, je verliest die vriend(in) die eigenlijk alleen maar energie kost, je verliest die wekelijkse vergadering/bijeenkomst waar je altijd een beetje tegenaan hikt en zelden geïnspireerd uitkomt. En wat “win” je dan? Nou vul maar in!! Durf te kiezen, loop dat onbekende pad in. Kies voor wat je wel wilt: dat kan een zegen zijn en dat dat “verliezen” dat óók is.

Durf jij te kiezen? Kan ik je daarmee helpen?