Het juiste moment voor een nieuwe stap in je loopbaan

Wat is het juiste moment voor een nieuwe stap in je loopbaan?

“Ik ben er klaar mee. Basta uit. Het is nu tijd voor ander werk”. Wekenlang thuiswerken hebben ertoe geleid dat je wel vrij zeker weet dat jouw plaats niet meer “duurzaam” is op dat ene kantoor. Ook al gooien ze OV en kantoren weer open. Het thuiswerken ging je goed af. Overleggen via online media waren weliswaar vermoeiend maar toch wel te doen, en in elk geval beter dan die saaie “keek op de week” (of hoe fantasievol jouw wekelijkse overleg ook maar werd genoemd) waar je normaal gesproken moest aansluiten. Betere koffie ook; thuis.

het juiste moment voor een loopbaanstap voor ander werk een andere baan
Wat rijpt er nog in jou?

Zoeken naar een andere baan

Dus. Op zoek op websites naar een andere baan. Een profieletje aanmaken of verbeteren. Sites als Jouwdroombaanpuntnl, of de mooistebaneninnederlandpuntorg (geen idee of deze sites echt bestaan trouwens, het zou me niet verbazen). En dan vind je vacatures. De ene functienaam is nog mooier dan de andere. Ze zoeken schapen met vijf, zes, zeven poten (hoor ik al bingo?). De gestelde eisen zijn te laag of veel te hoog al naar gelang jouw smaak of moed. De salarissen worden lang niet altijd vermeld, dus dat zegt niet zo veel over wat je wordt verondersteld “op de mat te leggen”.  Je stelt jezelf herhaaldelijk een deadline om die baan te zoeken of liever nog, te vinden. Voor de zomer! In het “nieuwe jaar”. Of dat het schooljaar of het kalenderjaar betreft, daar wil je van af zijn.  Je zet jezelf onder druk, het moet wel een keer gaan gebeuren, want anders…

Is de tijd er nu rijp voor; ander werk zoeken? (en vinden)

Een mooie uitspraak in dit verband vind ik altijd:  gras groeit niet door er aan te trekken. De frambozen in mijn achtertuin (die op de foto) worden ook niet nu rijp omdat ik ze toevallig nú in mijn yoghurt wil. Al wil ik het echt heel graag. Sommige dingen hebben tijd en rijping nodig. Die frambozen in elk geval, want nu al oogsten heeft vrij weinig zin. Ze zijn dan niet te (v)reten, zuur en hard. Je hebt er niks aan. Het is een kwestie van afwachten, tijd, zon, gunstige omstandigheden voordat ze zover zijn. Soms kijk je even hoe je een handje kunt helpen; beetje voeding, misschien een betere plek. Maar dan nog, het kost tijd. En ineens, op het juiste moment is de dag daar. Ze zijn rijp: dit is precies het goede moment om ze te oogsten. Heerlijk.

Werk vinden, NU?!

Voor het zoeken ander werk geldt eigenlijk hetzelfde, ook dat heeft tijd nodig en ook daar gaat een fase van rust, groei en rijping aan vooraf. En hoe doe je dat dan? In alle rust stel je je voor hoe je het wèl wilt, hoe jij wel je dagen zou willen doorbrengen. Of waarvan je gewoon wat meer wilt in je leven: bezigheden, werkzaamheden. Dus: Rust, in plaats van op de vlucht te slaan voor dat wat je niet meer wilt en zo snel mogelijk naar iets anders te gaan. 

Kijk naar wat je (wel) wilt in je werk en leven

Neem jouw kwaliteiten eens onder de loep. Kijk er nog eens goed naar, hoe je tot nu toe bent gevaren, welke keuzes je hebt gemaakt en wat de triggers waren. Je wikt en weegt, houdt het aan tegen jouw wensen en dan komt er iets. En zodra je een idee hebt, laat je het rijpen. Je geeft het water, voeding, zoekt er een goede omgeving voor. Hoe dat er voor jou uitziet, dat rijpen van jouw ideeën, dat weet je alleen zelf, maar één ding: geef het de tijd. Zoek mensen die van je houden, maar die je ook de waarheid mogen zeggen, deel je ideeën met hen. En zodra jij weet wat je wilt, ontvouwt zich de weg. Dan kan het snel gaan.

Ga op pad!

Het helpt enorm om hiermee aan de slag te gaan, geef jezelf de tijd, maar ga vooral op pad, stapje voor stapje. Kijk hoe ik anderen hiermee heb geholpen.