Generalist of specialist, maakt dat verschil in je loopbaan?

Betekent het iets voor je carrière of je liever specialist of juist generalist bent? Ik ben een generalist. Ik houd van heel veel (en nogal) uiteenlopende onderwerpen. Maar, als je een brede interesse hebt betekent het dan ook dat er veel mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen in je loopbaan? Ik ben zo iemand; heb een brede interesse en vind altijd weer wat nieuws dat ik leuk vind. En als ik zeg breed, dan bedoel ik dat ook. Van een opleiding logopedie tot een opleiding tot jobcoach, van een cursus tuinontwerp tot een cursus Fries: ik heb het gedaan. En meer.

Loopbaanstappen vooruit, omhoog, opzij…?

Als je een generalist bent betekent het dat je ogenschijnlijk veel kanten uit kunt ook in je werkende leven. Maar dat is niet per se makkelijk. Dat blijkt ook wel uit mijn eigen loopbaan. Van logopedist naar ICT-er naar HR-manager naar wandelcoach, dat zijn best flinke stappen. In mijn geval gebeurt het dat ik na een tijd op enig  moment weer iets anders op mijn loopbaanpad vind dat ik ook interessant vind en waarmee ik aan het werk ga.  

 

Vlier of vlier? de specialist zou het wel weten...

Specialist in je werk?

Sommige mensen zitten anders in elkaar, die vinden het geweldig om van één onderwerp alles te weten, dat zijn echte specialisten. Geweldig vind ik dat, mensen die werkelijk àlles afweten van een onderwerp. Je gooit er, oneerbiedig gezegd, een kwartje in en ze vertellen met hun parate kennis jou alles wat je wilt weten over hun werk. Ik ben daar weleens jaloers op, vooral die parate kennis, ik vind het indrukwekkend. Het zijn leuke mensen als je ze op hun werk bevraagt, en meestal vertellen ze er graag over. Maar goed, ik ben dus meer een generalist en wil op sommige momenten in mijn loopbaan weer wat anders.

Vrijwillig overstappen naar een andere baan

In een aantal gevallen ging dat spontaan en werd ik een handje geholpen om weer een switch te maken in mijn carrière. Bijvoorbeeld:  ik verhuisde met mijn partner na afronding van zijn opleiding en diensttijd (weer terug) naar Twente en kon dus niet blijven werken in mijn oude woonplaats, die anderhalf uur rijden daar vandaan lag. Dus dat betekende ook weer: een nieuwe baan zoeken. Een andere keer zag ik een advertentie voor een functie in een krant (dat is iets van heel vroeger; een krant ;-)), waarin precies op het goede moment een mooi traject werd aangeboden voor een omscholing met baangarantie, waar ik naar solliciteerde. Tot grote frustratie van mijn toenmalige leidinggevende werd ik geselecteerd, wat hij misschien nog niet zo erg vond (hoewel…),… En toen startte het traject ook nog eens minder dan een maand nadat ik was geworven. Voor hem en mij niet zo grappig, maar we hebben er een mouw aan gepast. Wat een gedoe…

Gedwongen overstappen naar ander werk

Soms moest ik wel op zoek naar een andere baan bijvoorbeeld door onwillige economische omstandigheden.  Zo klapte in 2003 de “internetbubbel”, werd ik ontslagen en hield mijn baan in de  ICT op te bestaan. Laptop, leaseauto en “lul-ijzer” (excusez le mot) inleveren en weer door. Via via kwam ik op het spoor van een andere functie, die goed paste in een organisatie waar nog mensen nodig waren ook. Ik liep een paar dagen mee en het leek me erg leuk. Ook dat lukte, maar hield vervolgens ook weer op, dit keer door een faillissement. En zo kon ik weer door, dit keer naar een organisatie die het reorganiseren tot kunstvorm leek te hebben verheven, waardoor de werkzaamheden en functies sterk aan verandering onderhevig waren. Waardoor ik zelf niet veel hoefde te doen om te komen tot minstens zeven functies in 14 jaar, waarvan ik vooral de eerste geweldig vond (die helaas werd weggereorganiseerd). Ik kwam er meerdere geweldige collega’s tegenkwam die net als ik ook steeds weer op andere plekken in de organisatie opdoken. (“hallo jij ook hier?”) 

Carrière of loopbaan?

Van een carrière vind ik, is in mijn geval niet echt sprake, dat impliceert een plan, maar wel van een loopbaan. En dat is voor mij prima! Steeds weer een andere kwaliteit kunnen en mogen inzetten, zelf in beweging blijven. Weer leren, studeren, ervaren. Soms vrijwillig, soms min of meer gedwongen. Meestal lukte het me prima om ook daar weer een draai aan te geven, want; hé, een generalist vindt hartstikke veel leuk.

En waarom nou de foto? Het zijn twee vlieren. De generalist ziet misschien “vlier”, de specialist weet, dat het twee soorten zijn. Met verschillende blad.

Hoe is dat voor jou? Ben jij een specialist of een generalist? Hoe blijkt dat uit/in jouw loopbaan?

Wil je daar een keer over sparren? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingswandeling of een online gesprek!