Duurzame loopbaankeuzes maken, hoe werkt dat?

Je loopbaan, duurzaam?

Duurzaamheid, je hoort er veel over. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik denk dan al snel en vooral aan het milieu; aan termen als stikstof, CO2, elektrisch rijden, vervuiling van water en lucht. Maar ook als je denkt aan veranderen in je loopbaan is duurzaamheid een belangrijk criterium voor jouw keuze(s). Duurzame loopbaankeuzes maken, hoe werkt dat?

Carrière maken!

Een nichtje van mij studeert bedrijfskunde. De ontknoping en het einde van haar studie nadert met rasse schreden. Toen ik haar vroeg wat ze daarna zou willen gaan doen, kwam er uit dat het iets zou moeten worden bij een groot consultancybureau zonder 9-5 mentaliteit. Lange dagen maken, hard werken, “snelle” collega’s, impact hebben bij belangrijke opdrachtgevers, veel leren en ook: een mooie auto en veel geld verdienen. Dat is voor haar nu waar zij op ”aan” gaat, en dat is helemaal prima! Uiteraard hoop ik dat ze daar heel blij mee wordt!

Wil je anders werken nu je “ouder” wordt?

Zoals je zelf vast hebt gemerkt: Behoeften veranderen vaak gedurende je loopbaan. Dat je merkt dat je waarschijnlijk rond je 50-ste andere keuzes maakt dan toen je 25 was. Je behoeften zijn anders. Wat je wilt doen en wilt bereiken met je werk is anders. Wat je wilt dat je werk oplevert is ook anders. Waar je vroeger (mogelijk meer) gaf om status, geld en een mooie functietitel, kan dat verschuiven naar de wens om impact te hebben op een manier die je meer voldoening geeft. Geld is minder van belang, want, een leuk huis en een auto heb je (mogelijk) al en het hoeft niet groter, beter en meer. Je hebt gemerkt dat andere dingen in je leven meer aandacht vragen. De balans tussen werk en privé wordt wellicht belangrijker. Dus: Duurzame loopbaankeuzes maken hoe werkt dat dan?

Duurzame loopbaankeuzes maken hoe werkt dat?
Duurzame loopbaankeuzes maken hoe werkt dat? Soms wil je gewoon even lekker aan de wandel!

Ik wil anders werken, maar hoe?

Bij de mensen die ik tref in mijn praktijk is dat niet anders.  (Dat gold trouwens ook voor mezelf toen ik stopte met mijn laatste baan.) Ze komen bij me omdat ze merken dat hoe ze nu werken steeds minder voldoening geeft. Soms leidt het zelfs tot ziekte, stress en andere narigheid. Een arbeidsconflict, ontslag, uitval, te weinig voldoening ervaren, je naar je werk slepen omdat het je inmiddels bakken met energie kost en het kennelijk niet meer past, geen enkele puf meer hebben om “leuke” dingen te gaan doen buiten je werk. De impact van slecht passend werk kan op jouw leven heel groot zijn en dat is meestal niet de grote impact die je graag wilt.

Als dit voor jou geldt kan het slim zijn om eens te kijken naar de duurzaamheid van jouw loopbaankeuze.

Wat betekent een duurzame loopbaankeuze voor mij?

Je kunt bij een duurzame loopbaanstap denken aan jezelf maar ook aan het effect van je werk op de omgeving. Je kunt kiezen voor een baan die voor dit moment goed bij jou past en bij de levensfase waar je in zit. Het is goed dat je vooraf checkt of je met datgene waarvoor je kiest (weer) langere tijd vooruit kunt, dat het voor jou een werkomgeving is waarin jouw talent meer tot je recht komt. Dat je je verder kunt ontwikkelen. Dat je impact hebt op een andere manier, dan tot nu toe. Dat je weer iets nieuws leert in je werk, dat je ergens aantoonbaar verschil maakt. Wat voor jou nu dan ook maar van belang is. Duurzaamheid kan voor iedereen een andere invulling hebben afhankelijk van wat jij NU belangrijk vindt. 

Een duurzame loopbaanstap voor mijn omgeving?

Je kunt bij een duurzame loopbaankeuze ook denken aan het resultaat van jouw werk. Je richt geen schade aan met datgene wat je doet. Sterker en liever nog, je draagt ergens positief aan bij. Het geluk of de gezondheid van anderen, de omgeving, het milieu, je stad of provincie, de opdrachtgever voor wie je werkt. Dat is ook allemaal duurzaam.

Ik weet het nog niet… en nu?

Soms moet je voor een nieuwe keuze in je loopbaan grote stappen maken, die invasief kunnen zijn. Dat kan leiden tot veel meer plezier in je werk. En soms kan heroverwegen van je baan ook een prima oplossing zijn. Kijken hoe je meer kunt krijgen van datgene dat aansluit bij jouw talent en behoeften nu. En kijken hoe je dat zo goed mogelijk kunt gaan regelen voor jezelf. Een loopbaanstap zetten hoeft echt niet te betekenen dat je al je schepen verbrandt en je in een soort “Ik vertrek” scenario belandt op je camping in Frankrijk… (maar ga vooral je gang als je dat wel wilt).

Wil je daar eens over filosoferen tijdens een fijne wandeling? Be my guest. Ik kijk heel graag met je mee naar jouw talenten en mogelijkheden!